L’Ajuntament fa costat a les empreses per a incorporar la perspectiva climàtica a la gestió
L’Ajuntament de València ha assenyalat el seu suport a les empreses perquè incorporen la perspectiva climàtica a la seua gestió diària, i les anima a apostar per la descarbonització amb l’ajuda de València Canvia Pel Clima! Este matí s’ha celebrat la segona sessió d’estes jornades que es desenvolupen en Las Naves, en les quals representants de xicotetes i mitjanes empreses de la ciutat han rebut formació sobre canvi climàtic i neutralitat.
La nova edició de València Canvia Pel Clima!, dirigida a les i els empresaris de la ciutat s’ha dividit en dos jornades: la primera, celebrada dilluns passat, dia 15; i la de hui, 22 de novembre. D’esta manera, les taules redones, els moments de networking i els debats inspiradors han donat als assistents, tant a la sala com a través de la sessió en streaming, les claus necessàries per a escometre un procés de transformació empresarial dirigit a la mitigació del canvi climàtic i la implicació en la Missió València Ciutat Neutra.
El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha recalcat que “han sigut dos intenses jornades en les quals hem buscat la col·laboració del que anomenem les 5 hèlices: sector públic, sector privat, acadèmia, societat civil i mitjans de comunicació. Estos cinc sectors són fonamentals en el repte que ens hem proposat, que València forme part del grup de 100 ciutats climàticament neutres abans de 2030”.
Ramon, en companyia del regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha sigut l’encarregat de fer lliurament del premi València Ciutat de la Innovació als creadores del “Pla Director Punt Zero: Motor de la Missió València Ciutat Neutra”. Galiana ha assenyalat que “buscàvem que el projecte guardonat tinguera un impacte potencial sobre la Missió València Ciutat Neutra, és a dir, sobre el seu objectiu de descarbonizar barris o pobles de València. També que oferira una inversió addicional i tinguera un impacte potencial en ocupació. Valoràvem que la pròpia empresa complementara amb recursos propis els 100.000 euros del premi, i el guanyador el fa amb 200.000 euros més. També que el seu treball tinguera potencialment efectes positius en termes d’ocupació de qualitat i inclusiva, així com que implicara i mobilitzara l’ecosistema. Per tot això, hem triat com a guanyadors del premi València Ciutat de la Innovació a “Pla Director Punt Zero: Motor de la Missió València Ciutat Neutra”.
Per la seua banda, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha explicat que “estem en un moment de transformacions. Els canvis mai són fàcils; requereixen un esforç important. Però també són il·lusionants. Perquè tenim la convicció que l’esforç farà que deixem una ciutat millor a les pròximes generacions. I tindrem també la satisfacció d’haver complit amb la nostra responsabilitat per a evitar el desastre climàtic”.
Els diferents debats i converses celebrats durant les dos jornades han conclòs en diferents claus destacables, en la línia de l’exposat per l’alcalde de València, Joan Ribó, en la sessió d’obertura: “que l’Ajuntament de València té uns objectius molt ambiciosos respecte a la neutralitat climàtica, uns objectius que suposen un gran repte, i que no es podran aconseguir sense la participació de tots els agents implicats”. En la mateixa línia, la consellera d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, va anunciar l’aprovació de la Llei de Canvi Climàtic al llarg d’este 2021.
Les taules redones de les dos jornades han estat integrades per professionals de prestigi i de reconeguda trajectòria en la lluita per la consecució de la neutralitat climàtica. D’esta manera, en el matí de hui s’ha desenvolupat una tertúlia titulada “Presentació d’entitats adherides: organitzacions facilitadores del canvi sostenible”, en la qual han pres la paraula la directora-gerent de Las Naves, Marta Chillarón; el cap de l’Àrea de Planificació, Estudis i Energies Renovables de l’IVACE, German Cuñat; el subdirector general de Programes d’Innovació de l’Agència Valenciana de la Innovació, Roberto Arnau; el president de Sapiens Energia, Juan Sacri; el gerent de la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana, Diego Roma; el soci cofundador de Mentakers i assessor d’ASELEC, Juan José Catalán; i el tècnic de València Clima i Energia, Alejandro Gómez. El segon col·loqui, titulat “Presentació de propostes i eines cap a la sostenibilitat: exemples d’èxit i col·laboració” ha estat format per la tècnica de Las Naves, Victoria Pellicer; el coordinador d’Aeioluz, Salva Moncayo; el psicòleg responsable del projecte “A la lona de València”, Alonso de Paco; el president d’ALTERNAcoop i voluntari del grup local València de Som Energia, Vicent Garcia; el responsable de Mesura, José Manuel Felisi, i la responsable d’Acció Social Corporativa d’Aeioluz, Nuria Baeza.