València presenta la candidatura per formar part de la xarxa europea de ciutats que seran climàticament neutres abans de 2030
L’Ajuntament ha implicat entitats de l’àmbits públic, privat, universitari i de la societat civil que s’han compromés a col·laborar per a aconseguir que València siga una ciutat climàticament neutra abans de 2030 i sumar-se a a la xarxa de les 100 urbs europees que guiarà a la resta, amb el suport econòmic de la Comissió Europea, en polítiques mediambientals.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha indicat que es tracta “del projecte d’una generació, d’un projecte de ciutat”, i ha anunciat que divendres de València formalitzarà la presentació de la candidatura per formar part de la xarxa europea de ciutats que seran climàticament neutres abans de 2030. “La Unió Europea triarà al març les 100 urbs que lideraran la descarbonització en la dècada vinent, i València està preparada per a ser una d’estes ciutats, tal com ho hem demostrat als darrers anys amb polítiques públiques decididament orientades a la sostenibilitat”, ha assegurat Joan Ribó.
L’alcalde s’ha manifestat així en l’acte de presentació de l’estratègia de la Missió Climàtica València 2030. Esta cita ha aglutinat hui, al Saló de Cristall de l’Ajuntament, “a tot el teixit social, econòmic, emprenedor, acadèmic, cultural e institucional de la ciutat, en una trobada per organitzada per a sumar voluntats diverses i plurals envers un objectiu comú: el d’accelerar la neutralitat climàtica de la nostra ciutat en l’horitzó 2030”.
“Ara és el moment de la transformació de València si volem oferir als joves un futur sostenible, amb ocupació de qualitat, energia neta, equitat social i entorns urbans verds i saludables”, ha afirmat Joan Ribó en destacar que “tots i totes som molt conscients que esta és una tasca que no podrem aconseguir a soles i necessitem el concurs de tots els actors públics, privats, socials i acadèmics de la ciutat”.
“El canvi climàtic requerirà que tots i totes donem el millor de nosaltres mateixos, que oferim el millor que sabem fer. És un camí que hem de recórrer conjuntament. I ho hem de fer recuperant l’essència mediterrània de la nostra ciutat: una ciutat de proximitat, de barris, arrelada al seu entorn i a la seua horta, i que recupera el seu litoral per a l’esplai i la resiliència, perquè sí que som capaços d’anticipar-nos”, ha subratllat el primer edil en argumentar: “la Missió Climàtica València 2030 ha de fer de València una ciutat on les persones visquen millor”.
Ciutat pensada per i per a la ciutadania
Segons ha explicat en la seua intervenció, a mesos de complir dos anys des de la seua posada en funcionament, “Missions València 2030 s’ha erigit en una aposta decidida per contribuir des de la investigació i la innovació a projectar una ciutat pensada per i per a la ciutadania”.
“El maig de 2020, amb un amplíssim consens polític del 95%, l’Ajuntament de València va llançar un nou model de governança basat en missions concretes amb la finalitat de demostrar a la Unió Europea el seu compromís amb unes polítiques d’investigació i innovació fixades en la dècada vinent. Quatre mesos després, la capital del Túria va ser triada per la Comissió Europea com una de les sis millors iniciatives urbanes d’innovació”, ha recordat.
La primera autoritat municipal ha indicat que “l’any 2021 València aprovar la primera missió d’innovació: la Missió Climàtica, incorporant-se amb un paper protagonista a l’Estratègia Urbana de la ciutat per a construir des de la política un nou model per als seus ciutadans i ciutadanes”.
100 ciutats climàticament neutres
L’acte celebrat hui s’ha desenvolupat a escassos dies que Europa tanque el termini per a integrar-se com una de les 100 ciutats climàticament neutres sobre les quals la Unió bolcarà els seus esforços en els pròxims huit anys. En este acte ha participat, per videoconferència, el manager de la Missió Climàtica Europea, Mathew Baldwin, qui ha valorat l’impuls de la candidatura valenciana. En el Saló de Cristall han pres la paraula el regidor de Innovació, Carlos Galiana; i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon.
Carlos Galiana ha defés que “la societat té coses a dir, idees per a generar millores, i una força i una visió derivades d’habitar ja en una ciutat que és emprenedora al mateix temps que respectuosa amb el medi ambient i els seus ciutadans”, mentre que Alejandro Ramon ha assegurat que “esta iniciativa està plantejada per i per a la ciutadania perquè la seua veu no sols serà escoltada en les accions a desenvolupar per al futur on tots viurem, sinó que formarà part activa de les decisions que es prenguen des d’este Ajuntament per a ser capaços de deixar un millor lloc en un futur immediat”.
Posteriorment, han intervingut alguns dels responsables de les entitats “ambaixadores”, Carmen Picot de Consum; Salvador Coll del Vicerector d’Innovació i Transferència la Universitat Politècnica de València; María José Broseta, de la Federació de Veïns de València i Catalina València de la Community Lead de KM ZERO Food Innovation Hub. Tots ells han coincidit en destacar “la importància de treballar tots amb el mateis objectiu i en la mateixa direcció”.
Missió Climàtica València 2030
Per últim, abans de la foto oficial amb les més de 100 persones presents en l’acte, l’Alcalde Joan Ribó ha manifestat la seua satisfacció “per veure com la ciutat València respon a la crida de l’Ajuntament perquè no es tracta d’un projecte del govern, ni tan sols del consistori”. “Este és un projecte de tota la ciutat”, ha conclòs.
La proposta valenciana es basa a unir, d’una forma fins ara desconeguda, les polítiques públiques orientades per l’Agenda 2030 i la innovació. Actuant des dels principals sectors que impacten en les emissions de CO₂: la mobilitat, el transport, l’energia, l’activitat econòmica i industrial, la renaturalització i biodiversitat de la ciutat, els habitatges o el disseny urbà. Però també escenifica com per fi tots els estrats de la societat s’han unit en un objectiu comú: al sector públic s’uneixen el privat, l’universitari i l’àmbit de la societat civil, els representants de la qual s’han adherit a la iniciativa com a Ambaixadors del projecte.