València és seleccionada com a semifinalista a la Capital Europea de la Innovació 2022
El servei d’Innovació de l’Ajuntament de València, al costat d’un equip transversal format pel centre d’innovació Las Naves, la fundació València Activa i l’Oficina de Ciutat Intel·ligent va presentar el mes de juny passat la seua candidatura a aquests premis.
València té la singularitat que ha presentat una candidatura de ciutat, en la qual es destaca el paper de tot l’ecosistema de la innovació de les cinc hèlices: sector públic, sector privat, Acadèmia, societat civil i els mitjans de comunicació. Cal destacar que la ciutat de València ha sigut una de les millors valorades en aquesta competició europea en els últims anys, ja que va quedar com a finalista en 2020, obtenint un premi de 100.000 euros.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat la seua satisfacció per aquest pas avant de la candidatura de València que, ha assegurat, suposa “un reconeixement al treball realitzat en els últims anys per a consolidar a la nostra ciutat en la línia de les urbs que ja estem treballant per a donar respostes als reptes que planteja el futur”. Ribó ha subratllat la vocació de València “de ser un pol de projecció del talent i de l’activitat de les nombroses persones i entitats que desenvolupen el seu treball i les seues competències en els camps de la innovació al servei de les persones; i de ser també un pol d’atracció per a les capacitats i la confiança d’empreses, persones i institucions que impulsen projectes d’innovació i desenvolupament en tots els àmbits”.
L’alcalde ha recordat que les pròximes dècades “plantegen grans desafiaments a tots els nivells, especialment en el camp de l’alimentació, el clima, l’energia i els moviments de població; pel que les ciutats han d’avançar a buscar respostes des de les premisses de la sostenibilitat, la solidaritat i la innovació, i sempre amb la finalitat de millorar la vida de les persones”.
Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, ha destacat que “en 2020 vam ser seleccionats com una de les 6 ciutats més innovadores d’Europa. I enguany, que ens hem tornat a presentar, hem tornat a aconseguir-ho. I el millor és que ho hem fet en equip, amb tot l’ecosistema d’innovació de la ciutat, perquè sempre hem dit que la innovació és un viatge col·lectiu on tenen cabuda totes les hèlices de la innovació que ens ajudaran a aconseguir el nostre objectiu: una ciutat millor per a les persones que l’habiten”.
Els semifinalistes de 2022, seleccionats per un jurat d’alt nivell d’experts independents, han sigut València (Espanya) al costat de Aix-Marsella (França), Basaksehir (Turquia), Espoo (Finlàndia), Madrid (Espanya) i Varsòvia (Polònia).
A més del prestigiós reconeixement, el guanyador de la Capital Europea de la Innovació rebrà un premi d’1 milió d’euros, mentre que els dos finalistes d’aquesta categoria rebran 100.000 euros cadascun.
Pròxima cita: defensa a l’octubre
Els pròxims 25 i 26 d’octubre es convidarà a cada ciutat a una audiència privada amb els membres del jurat que es durà a terme de manera remota. Les audiències segueixen regles estrictes que permeten a cada ciutat presentar la sol·licitud presentada i respondre possibles preguntes del jurat relacionades amb els criteris d’adjudicació.
A continuació, els membres del jurat seleccionaran tres ciutats finalistes. Finalment, un guanyador i dos finalistes s’anunciaran en la Cimera EIC de desembre.
Es convidarà a tots els finalistes a unir-se al grup de treball del EIC Fòrum sobre la xarxa EIC Prizes Alumni composta per finalistes anteriors d’aquests premis.
VIII Edició dels iCapital
Amb el suport del Consell Europeu d’Innovació (EIC) en el marc d’Horitzó Europa, aquesta és la huitena edició dels prestigiosos Premis a la Capital Europea de la Innovació, també coneguts com iCapital.
A través de iCapital, la Unió Europea reconeix ciutats amb ecosistemes d’innovació inclusius. El premi identifica ciutats que connecten al públic en general amb l’acadèmia, les empreses i el sector públic per a traduir amb èxit els resultats en un major benestar de la societat, al mateix temps que impulsen la innovació revolucionària.
El premi va tindre lloc per primera vegada en 2014. Els guanyadors anteriors inclouen Barcelona (2014), Amsterdam (2016), París (2017), Atenes (2018), Nantes (2019), Lovaina (2020) i Dortmund (2021) com a Capitals Europees de la Innovació.
iCapital és un dels quatre premis EIC atorgats per Horitzó Europa, el programa marc d’investigació i innovació de la UE. El premi és gestionat pel Consell Europeu d’Innovació i l’Agència Executiva de PIME, i els guanyadors es trien després d’una avaluació realitzada per dos jurats d’experts independents d’alt nivell.
Missions València 2030
L’estratègia Missions València 2030 va ser la responsable que en 2020 València fora finalista en els premis iCapital. El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els impulsors de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».