València cedeix el testimoni del Fòrum Iberoamericà de CPI i innovació oberta a Santiago de Xile després d’un èxit rotund en la V edició

  • Durant 3 dies més de 60 ponents, representants d’entitats a Espanya, Portugal, Itàlia, Finlàndia, el Brasil, el Perú, l’Uruguai i l’Argentina; van compartir la seua visió i experiències sobre el disseny, implementació i desplegament de la CPI i iniciatives d’innovació oberta en l’àmbit públic
  • Aquesta V edició va destacar per la vinculació de la CPI amb el canvi climàtic i els ODS amb València com a exemple clar de cuideu que aposta per projectes innovadors i arriscats que impacten en la millora de la qualitat de vida de les persones

El V Fòrum Iberoamericà de Compra Pública d’Innovació (CPI) i Innovació Oberta, emmarcat en l’agenda d’esdeveniments de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, es va celebrar els dies 20, 21 i 22 de novembre a la ciutat de València, combinant diferents espais físics: Paranimf de la UPV, Las Naves, Hospital La Fé i Centre Dinapsis.

Aquest esdeveniment multisectorial va comptar amb la presència de més de 220 experts, investigadors, personal d’entitats públiques de l’àmbit de la innovació i contractació, així com representants d’entitats públiques i privades d’oferta tecnològica de més de 10 països. El Fòrum es va retransmetre per straming amb més de 300 seguidors durant els 3 dies.

L’esdeveniment ha permés acostar-nos a diferents estratègies i programes que usen la Compra Pública d’Innovació (CPI) com a eina per a generar valor públic i incentivar la innovació en el sector privat a Iberoamèrica

L’organització del Fòrum va correspondre a l’Ajuntament de València i al centre d’innovació municipal, Las Naves, que compten amb la col·laboració de la Ciutat Politècnica de la Innovació de la Universitat Politècnica de València, el Banc interamericà de Desenvolupament, entitat promotora de la CPI a Llatinoamèrica, el Ministeri de Ciència i Innovació, la Direcció d’Innovació de la Generalitat de València, l’Agència València d’Innovació-AVI, l’Agència Gallega d’innovació-GAIN, entitat impulsora del Fòrum en 2018 i la Secretària de Govern de Iberoamerica-SEGIB.

L’edició d’enguany, es va emmarcar dins de les iniciatives de la Missió Climàtica València 2030, comptant amb un vector transversal del Fòrum relacionat amb el paper de la CPI en la lluita contra el canvi climàtic, així com la cerca de formes innovadores de finançament de la CPI enfocada a canvi climàtic.

Per al públic assistent, van tindre especial rellevància i interés les visites físiques on es van presentar resultats de projectes de CPI desenvolupats a València. En aquest sentit en Hospital de la Fe es va poder visitar un PET de cos complet desenvolupat en un projecte de Compra Pública Precomercial per la Conselleria de Sanitat de la Generalitat i en el centre Dinapsis, es van veure diferents prototips de projectes de Compra Pública Precomercialy de Tecnologia innovadora en l’àmbit del cicle d’aigua. Aquests espais, van servir per a realitzar debatre sobre el futur d’aquests projectes i diferents visions per a l’abordatge per a arribar a mercat.

També va resultar molt enriquidor per als participants els espais per a conéixer solucions i projectes realitzats per entitats públiques d’investigació o empreses privades en relació amb 6 grans àmbits de transició ecològica en entorn urbà: Mobilitat, Energia, Edificació, Adaptació i Resiliència, Economia Circular i renaturalització.

El desenvolupament de l’esdeveniment

El Fòrum va arrancar el dilluns 20 de novembre amb l’acte inaugural, que va comptar amb la intervenció de: Teresa Riesgo, secretària d’Innovació Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN); Paula Llobet, regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València; Juan José Cortés, director general d’Innovació de la Generalitat Valenciana; Salvador Coll Arnau, vicerrrector de Transferència i Innovació de la Universitat Politècnica de València (UPV); i finalment, Gustavo Crespo, especialista principal en Competitivitat, Tecnologia i Innovació del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID).

En la inauguració del Fòrum, totes les intervencions es van centrar en la importància de desplegar nous instruments de política pública d’innovació com la Compra Pública d’Innovació, permetent una major relació amb el sector privat i experimentació en el sector públic.

Paula Llobet, regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València va explicar que “a l’Ajuntament de València i en Las Naves, portem diversos anys treballant intensament en la Compra Pública d’innovació, estant a l’avantguarda de les ciutats europees que s’han atrevit a utilitzar la CPI per a promoure la transició cap a una economia verda i digital. Volem intensificar la col·laboració públic-privada en la contractació pública local que permetrà ajustar la forma en què es presten els serveis públics a les expectatives d’una ciutadania cada vegada més tecnològica, respectuosa amb el medi ambient i socialment conscient. I és que fomentar la Compra Pública d’Innovació és un dels compromisos de l’estratègia d’innovació Missions València 2030”, ha afegit Llobet.

Aquesta V edició del Fòrum es va desenvolupar sota el concepte de Ruta de la CPI al llarg dels 3 dies de duració de l’esdeveniment.:

Dia 1: Estratègies per a afrontar amb èxit i agilitat la Ruta de la #CPI

Aquest primer dia, l’experta internacional en CPI i innovació oberta, Sandra Sinde va mostrar el camí recorregut en els últims 12 anys tant a Espanya i Portugal, com a Llatinoamèrica en les seues particulars Rutes de la CPI, centrant-se en els grans reptes a futur, entre els quals va destacar per al cas d’Espanya: realitzar CPI amb pressupost propis de les entitats públiques, atés que encara té un pes molt residual en els 800 milions licitats en CPI a Espanya, desenvolupar mecanismes més sofisticats avançant cap a nous models de Compra Privada d’innovació, que va presentar la Directora de l’agència gallega d’innovació, Patricia Argerey i la integració de les empreses emergents en els processos de CPI, promoguda per la Comissió Europea i la recent llei de suport a empreses emergents a Espanya.

A través de diferents panells, vam conéixer de primera mà les estratègies per a impuls de la CPI tant a Espanya (molt orientada al desenvolupament de mecanismes financers com la línia de Foment des de la Innovació (FID) del MICIN, que es llançarà en breu amb una dotació de 177 milions d’euros) a Portugal (orientada al desenvolupament de capacitats centralitzades de CPI) i Brazil (amb una orientació al desenvolupament d’un marc regulador favorable i amb el suport del Tribunal de Comptes de la Unió).

Durant la vesprada, part dels assistents es van traslladar Naus, per a treballar en un espai específic dirigit a les starts ups i Pymes (Ruta 1: Mirada start ups), analitzant com incrementar la seua participació en eixos processos i en el Paranimf de la UPV es van presentar més de 10 solucions o idees en tres àmbits: Mobilitat, Energia i Edificació , dins de la “Ruta 2: Mirada oferta”.

Per a finalitzar el dia, es va realitzar una activitat de networking en les instal·lacions de Las Naves (El Retrobament) que va servir per a generar connexions entre tots els participants.

Dia 2: El que ve després de la Ruta de la #CPI

El segon dia es van desenvolupar diferents intervencions per a analitzar que ocorre després d’un procés de CPI i com facilitar el desplegament dels resultats desenvolupats durant la fase d’I+D+i, que va ser un dels punts més debatuts en el Fòrum. Així mateix, també es van presentar les iniciatives de Sandbox urbà de València i Alcoi i des de Brazil es va presentar un estudi que evidencia més de 30 municipis que tenen regulat la creació d’un sandbox.

Donant continuïtat a la Ruta de la CPI, en horari de vesprada es va continuar amb dos blocs en paral·lel, un per a realitzar visites a projectes reals desenvolupats a través de la CPI, com a part de la “Ruta 1: Mirada ciutadana” i una sèrie de panells en el Paranimf de la UPV que van continuar amb la “Ruta 2: Mirada oferta” en els àmbits d’Adaptació i Resiliència, Economia Circular i Renaturalizació, on va destacar la remodelació de l’estadi d’Hèlsinki amb criteris ambientals.

Dia 3: Nous mecanismes de finançament per a la #Ruta de la CPI en el canvi climàtic

Com a part del dia de tancament del Fòrum es van presentar eines de CPI i innovació oberta enfocades a canvi climàtic, compartint des de València l’Estratègia de CPI enfocada a la Missió climàtica i presentat iniciatives d’altres ciutats espanyoles de la Xarxa Innpulso en matèria de CPI i innovació oberta i canvi climàtic.

Fermín Cerezo, Cap de Servei d’Innovació de l’Ajuntament de València va realitzar la xarrada de tancament del Fòrum abans de conéixer els guanyadors dels premis de la Ruta de CPI en les seues tres categories: actitud CPI, estratègia CPI i projectes CPI, que enguany es celebrán per primera vegada.

Els premiats van ser:

Actitud CPI: Javier Montero Plata de la Fundació Progrés i Salut de Andalucia

Estratègia CPI: Estratègia de Compra Pública Precomercial del CDTI

Projecte de CPI: Associació per a la innovació per a desenvolupament de plataforma Smart Village de la Diputació de Castelló i Telefónica.

A títol honorífic des de l’organització del Fòrum es va premiar a l’agència gallega d’innovació i al BID com a entitats impulsores de la CPI i d’aquest fòrum.

Com a tancament de l’esdeveniment es va anunciar la ciutat seu de la VI edició del Fòrum, que tornarà novament a Llatinoamèrica acollit per la ciutat de Santiago de Xile.

Sens dubte, l’esdeveniment ha sigut tot un èxit i serà clau per a posicionar a València en l’àmbit de la innovació pública oberta, CPI i l’emprenedoria a nivell Iberoamèrica. A més, de configurar-se com un espai de referència per a les entitats de la comunitat Valenciana que treballen en aquests àmbits.

Tot el material, tant presentacions com vídeos de les sessions estarà disponible en la pàgina oficial de l’esdeveniment: www.forocpi.com