El Festival Sostenible Las Naves tanca amb una jornada dedicada a les solucions basades en la natura per fer front a la crisi climàtica
- Cobertes vegetals, jardins autosuficients, resiliència urbana, descarbonització, biodiversitat… són alguns dels conceptes estrella que han sonat en la tercera jornada del I Festival Sostenible.
Las Naves ha celebrat este diumenge 20 de novembre la tercera i última jornada del I Festival Sostenible, una iniciativa de Missió Climàtica València 2030. Unes jornades disteses repartides en tres dates per sensibilitzar en modes de vida sostenibles i innovadors.
Durant la taula redona “Repensar els espais públics per fer-los més resilients a la crisi climàtica”, moderada per Omayra Vidal, de l’associació Tornem, s’han explorat solucions basades en la natura per revaloritzar i potenciar els espais verds de la ciutat.
L’ambientòloga María Sánchez ha parlat de la importància dels beneficis dels espais naturals pròxims a les ciutats, com és el cas de l’Albufera, l’horta, el riu Túria o els aiguamolls, “els quals són els grans segrestadors de CO2 del planeta”, ha dit. “Tots aquests ecosistemes tenen una funció i ens afecten”, ha apuntat l’ambientòloga.
Per la seua banda, Francisca Hipólito, tècnica del projecte europeu GrowGreen, de Las Naves, ha comentat alguns exemples d’accions i pilots que s’han posat en marxa a la ciutat de València, com ara, la creació de jardins que servisquen per a absorbir aigua de pluges intenses, o amb sostres verds que facen temperatures estables als edificis i que aquests siguen més habitables i sostenibles, entre d’altres. “Uns tipus de solucions que hem d’incorporar per a adaptar-nos al canvi climàtic i que siga més amable per a les persones”, ha afirmat.
Finalment, Marta García, de Grupo Aranea, ha explicat el procés de creació del Pla Verd i de la Biodiversitat de València. Una estratègia urbana per a garantir que en 2050 tots els barris de la ciutat tinguen espais verds, mitjançant la creació de “zones de renaturalització preferent que aporten llocs verds de qualitat i propers a tot el veïnat”, ha comentat García.
La música l’han posat Miss Yuls DJ i Reina Roja, el projecte musical de la cantant María Briones i el productor i percussionista Rafa Villalba amb el seu flamenco-pop contemporani i mestís. El taller infantil “Vampirs de l’Energia”, organitzat per l’Observatori del Canvi Climàtic, ha permès a xiquets i famílies identificar quins són els electrodomèstics que tenim a casa que consumeixen més energia. Una zona gastronòmica i un market sostenible, n’han completat l’oferta.