El Fòrum Urbà València 2030 es llança per a desenvolupar l’agenda sostenible de la ciutat
El Fòrum Urbà València 2030, un espai plural de reflexió organitzat per l’Ajuntament de la ciutat per a repensar i construir conjuntament el model d’urbs que es busca, en lluita contra el canvi climàtic i en favor del desenvolupament de l’agenda urbana sostenible, ha arrancat amb la presentació del diagnòstic realitzat a partir dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) i 119 indicadors.
Aquesta anàlisi s’ha elaborat i dau a conéixer com una radiografia de l’estat actual de València respecte als 17 ODS dins del marc de l’estratègia urbana adoptada per tota la ciutat i l’Agenda 2030.
El document, un dels primers d’aquest tipus presentats a Espanya, recull dades de diferents serveis municipals i entitats que han possibilitat conéixer l’evolució de la capital valenciana durant els últims deu anys respecte a la consecució dels ODS.
L’alcalde de València, Joan Ribó; la vicealcaldessa i edil de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez; el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo; l’edil de Participació, Elisa Valía i el regidor d’Innovació Carlos Galiana, han donat el tret d’eixida al fòrum durant una trobada celebrada en el Saló de Cristall de l’Ajuntament en el qual ha participat també el secretari general d’Agenda Urbana, Francisco David Lucas.
Joan Ribó ha assegurat que “les transformacions necessàries per a abordar els reptes de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible requereixen grans acords i la implicació d’amplis sectors de la societat”, com també ha fet la resta de responsables municipals. Tots ells han convidat als representants de tots els àmbits –ciutadania, moviments i entitats socials, teixit econòmic, entitats acadèmiques i d’investigació i mitjans de comunicació– a “treballar activament en l’impuls d’aquest projecte de ciutat”.
El Fòrum Urbà València 2030, finançat pels fons europeus de recuperació ‘Next Generation’, ha sigut organitzat en el marc del procés de consolidació de l’Estratègia Urbana València 2030 i se sustenta en el projecte pilot de l’Agenda Urbana espanyola impulsada a València per a respondre als reptes del canvi climàtic amb la perspectiva de la innovació orientada a missions.
En aquesta trobada, que es desenvoluparà al llarg del mes de maig en diferents punts de la ciutat, es debatran tots els temes plantejats per l’Agenda Urbana i relacionats amb els ODS de Nacions Unides amb la finalitat de donar les respostes que la ciutat necessita en aquest procés des de la seua “idiosincràsia”.
S’analitzaran temes com la revitalització i renaturalització de València, la manera d’afavorir la mobilitat sostenible i d’impulsar l’economia urbana i la innovació digital.
“La missió climàtica serà l’element articular dels debats i constituirà l’element transversal per excel·lència”, atés que “la lluita contra el canvi climàtic és el gran repte per a la dècada pròxima”, ha exposat Ribó, que ha defensat la necessitat de “accelerar la transició a la sostenibilitat”.
“Només així podrem evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic i contribuir a construir una ciutat on les persones visquen millor, més verda i de proximitat, amb un litoral resilient, amb energia sostenible per a les persones, i amb ocupació de qualitat impulsada per sectors com el de la sostenibilitat, la rehabilitació d’habitatges, la digitalització i la tecnologia”, ha declarat.
La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana ha afirmat que les ciutats “es troben en transformació constant, amb un full de ruta que han d’elaborar amb consens”.
Pel seu costat, el vicealcalde i titular d’Ecologia Urbana ha al·ludit a “la importància de la participació” també per a “avançar a la València verda i saludable”, al mateix temps que ha al·ludit, com han fet altres responsables municipals, als “assoliments” aconseguits per moviments ciutadans.
El secretari general d’Agenda Urbana ha reconegut el treball fet per l’Ajuntament de València en favor del desenvolupament i aplicació d’aquesta iniciativa, “un instrument per a millorar la qualitat de la vida de la ciutadania amb una acció transversal i directrius fonamentals com la descarbonització”.
Carlos Galiana ha asseverat que l’Informe d’Estat de la Ciutat en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) presentat és “un instrument clau per a estructurar el desenvolupament de l’Estratègia Urbana València 2030.”