L’alcalde dona el tret d’eixida al Fòrum Urbà València 2030 “per repensar la ciutat, que és referent europeu de la lluita contra el canvi climàtic”
El Saló de Cristall de l’Ajuntament de València ha sigut hui l’escenari de l’obertura institucional del Fòrum Urbà València 2030, un espai de reflexió plural per repensar i construir conjuntament el model de ciutat que, tal com va designar la Unió Europea la setmana passada, serà referent europeu de la lluita contra el canvi climàtic. L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat d’altres membres de l’equip de govern, ha participat en este acte en què també s’ha donat a conéixer l’Informe d’Estat de la Ciutat en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Este document, un dels primers que es presenten a nivell nacional, aglutina dades de diferents servicis municipals i entitats, i mostra amb 119 indicadors com la ciutat ha evolucionat al llarg dels últims deu anys en la consecució dels ODS. “Es tracta –tal com ha indicat Ribó- d’una radiografia de l’estat actual respecte als 17 objectius de desenvolupament sostenible de la ciutat”. Entre estes dades, per exemple, es troba la del consum d’energia a la ciutat, que s’ha reduït un 26,5 entre 2009 i 2020. I es detalla que la producció d’energia renovable, respecte a el total, representa un 2,3% del consum total i un 6,5% del consum elèctric.
En la presentació del Fòrum Urbà València 2030, l’alcalde ha ressaltat que “les transformacions necessàries per a abordar els reptes de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible requerixen grans acords i la implicació d’amplis sectors de la societat”. I ha convidat als representants de tots els àmbits (ciutadania, moviments i entitats socials, teixit econòmic, entitats acadèmiques i d’investigació, i mitjans de comunicació i divulgació) “per treballar activament en l’impuls d’este projecte de ciutat”.
En agrair totes les adhesions que ja s’han fet públiques, l’alcalde ha explicat que este fòrum finançat pels fons europeus de recuperació ‘Next Generation’, ha sigut organitzat en el marc del procés de consolidació de l’Estratègia Urbana València 2030 i se sustenta en el projecte pilot de l’Agenda Urbana espanyola impulsada a València per a donar resposta als reptes del canvi climàtic amb la perspectiva de la innovació orientada a missions.
Missió climàtica, l’element articular dels debats
De fet, l’alcalde ha recordat que en esta trobada seran objecte de debat tots els temes plantejats per l’Agenda Urbana, que estan íntimament relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, “per donar resposta a estos reptes des de la nostra idiosincràsia”. Així, ha avançat, s’analitzarà la revitalització i renaturalització de la ciutat, la manera d’afavorir-hi la mobilitat sostenible i d’impulsar l’economia urbana i la innovació digital”. “A més, ha afegit Joan Ribó, en el Fòrum Urbà València 2030 es promourà la cohesió per buscar l’equitat social i es tractaran assumptes com el de garantir el dret a la vivenda”.
“La missió climàtica serà l’element articular dels debats i constituirà l’element transversal per excel·lència perqè la lluita contra el canvi climàtic és el gran repte per a la dècada vinent”, ha subratllat Joan Ribó en al·ludir als informes del Grup d’Experts de Nacions Unides, “que són contundents referent a això”.
“D’esta manera -ha assenyalat- és necessari accelerar la transició a la sostenibilitat perquè només així podrem evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic i, al mateix temps, contribuir a construir una ciutat on les persones visquen millor, més verda i de proximitat, amb un litoral resilient, amb energia sostenible per a les persones, i amb ocupació de qualitat impulsada per sectors com el de la sostenibilitat, la rehabilitació d’habitatges, la digitalització i la tecnologia.
En este acte han participat l’alcalde de València, Joan Ribó, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez,i el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i el secretari general d’Agenda Urbana, Francisco David Lucas. L’esmentat informe ho ha presentat el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, i la regidora de Participació, Elisa Valía, ha explicat el procés de participació.
La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha destacat “el paper de les ciutats que, afectades per diferents esdeveniments, es troben en transformació constant amb un full de ruta que han d’elaborar amb consens”. “En este marc –ha indicat- l’informe elaborat per l’Ajuntament ens dona una foto fixa de la ciutat, el primer fotograma d’un film infinit que s’ha de desenvolupar amb polítiques públiques participatives i transparents”. “Volem ser la millor València de la pròxima generació amb una ciutat de places i d’oportunitats”, ha afirmat.
D’altra banda, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha incidit “en la importància de la participació de la ciutadania a l’hora de dissenyar la ciutat i avançar en la València verda i saludable”. També s’ha fet ressò “dels assoliments ciutadans de les entitats que han lluitat històricament pels interessos públics per davant dels privats”. “València és un exemple de lluita veïnal i este govern municipal treballa eixa estratègia per a definir la ciutat de les pròximes dècades amb un espai comú, inclusiu, divers, amable”.
Per la seua part, el secretari general d’Agenda Urbana, Francisco David Lucas, qui ha aprofitat la seua presència en València “per fer un reconeixement del treball desenvolupat a la capital del Túria, que ja és referent per altres nuclis”, ha recordat que “l’Agenda Urbana “és un instrument per a millorar la qualitat de la vida de la ciutadania, amb una acció transversal i directrius fonamentals com la descarbonització, i és fonamental la seua participació”.
119 indicadors per a descriure la ciutat
En la seua intervenció, la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, que ha parlat del full de ruta de la ciutat que implica a tots els actors per aconseguir un àgora per al veïnat i la salut dels ecosistemes urbans, ha explicat que els tallers participatius organitzats busquen comptar amb la mirada de diferents col·lectius amb el fi d’identificar debilitats i eliminar barreres”. “La ciutadania té veu i l’Ajuntament treballa per escoltar-la”, ha emfatitzat en manifestar que “la transformació de la ciutat marxa alineada amb la senda del progrés que ens marca Europa i per la que ja caminen”.
Per últim, el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha presentat l’Informe d’Estat de la Ciutat en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), “un instrument clau per a estructurar el desenvolupament de l’Estratègia Urbana València 2030. “És un punt de partida i reflexió per sumar voluntats i compartir reptes”, ha indicat el regidor.
Carlos Galiana ha explicat que este informe desglossa indicadors per cada ODS el diagnòstic (situació actual i sèries temporals aterrades en l’àmbit de ciutat, districte i barri) i s’exposa a la participació pública, a través de les 5 hèlices de la innovació. Tota la informació està accessible i descarregable en el portal de l’Oficina d’Estadística. Este espai compta amb un panel interactiu en què es presenten els indicadors desagregats per gènere, edat, barri i districte. A més es mostren gràfics amb sèries temporals de l’evolució i mapes per localització.
Programa d’actes
Pel que fa al programa d’actes del Fòrum Urbà València 2030, també se celebrarà, esta vesprada, a la seu del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (COAVC), una taula de diàleg “sobre la transformació i millora de la ciutat existent”. En esta taula, moderada per la presidenta de COAVC, Marina Sender, participaran l’arquitecte urbanista i director de l’Observatori 3R, Juan Rubio del Val; la professora a l’ETS d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Valencià (UPV), Begoña Serrano; i el director general de SEPES, Fidel Váquez.
Les sessions de treball del Fòrum Urbà, que es desenvoluparà durant tot el mes de maig en diferents enclavaments de la ciutat, continuarà demà, dimarts 3 de maig, amb una altra taula redona que es durà a terme al Museu de la Ciutat per entaular “un diàleg sobre la mobilitat urbana sostenible al servici de la ciutadania”. I a esta cita per “repensar la ciutat, donar resposta als reptes del canvi climàtic i definir la projecció de València sobre els eixos de la sostenibilitat, la salut i la prosperitat”, s’afegiran altres tertúlies per parlar, per exemple, de l’art i la cultura a la ciutat de València (dimecres 4 al Teatre El Musical).
Al Fòrum Urbà València 2030 també es raonarà sobre l’ús i la gestió de l’energia a la ciutat (dijous 5 al Centre de Cultura Contemporània del Carme -CCCC); la innovació i la seua aplicació a les polítiques urbanes (dilluns 9 al la innovació i la seva aplicació a les polítiques urbanes); la ciutat des de la perspectiva de gènere (dimecres 11 al Palau Exposició); i les tecnologies de la informació aplicades a la gestió de la ciutat (dijous 12 al Veles e Vents); el dret a l’habitatge (dijous 12 al Complexo esportiu i cultural La Petxina); i la gestió cultural a la ciutat (dimarts 17 a la Nau de Cultura Parc Central).
Desafiaments i oportunitats de l’àrea metropolitana
Dels diàlegs previstos per a la tercera setmana del mes de maig a València destaca el que es dura a terme arran una conferència magistral que impartirà el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València (UV) Joan Romer sobre els desafiaments i les oportunitats compartides a l’àrea metropolitana. Se celebrarà dijous 19, a partir de les 18 hores, en la Nau de Cultura Parc Central. Este enclavament també acollirà una taula de debat sobre els espais verds i la seua importància a la ciutat, el divendres 20 de maig de vesprada.
L’última setmana de maig les reflexions giraran al voltant del paper de l’administració al servici de la ciutadania (dilluns 23, al Museu de la ciutat) i de la transformació cap a un model turístic més sostenible (dimecres 25, al Palau de Congressos). Este últim dia també es desenvoluparà al MUVIM un taller participatiu obert a la ciutadania on es podran fer propostes per enriquir l’Estratègia Urbana de València 2030.
En la clausura del Fòrum, el dimarts 31 de maig, s’arreplegarà les conclusions dels diversos esdeveniments realitzats. En este acte, presidit per l’alcalde, Joan Ribó, participarà, entre altres experts, el catedràtic de Geografia Humana i comissionat del Govern per al desenvolupament del Corredor Mediterrani a Espanya, Josep Vicent Boira.