/ El repte definit per Dénia és aconseguir que els xiquets, xiquetes i adolescents de la ciutat gaudisquen un 30% del seu temps d’oci en l’espai públic.
/ Riba-roja del Túria, Ontinyent, Vila-real, Onda, i L’Alfàs del Pi presentaran les seues estratègies municipals d’innovació orientades a Missions durant el mes de setembre i octubre.
El municipi de Dénia ha triat la seua missió innovadora: “Dénia ciutat amiga de la infància i l’adolescència”, que té com a objectiu millorar l’espai públic com un entorn accessible i segur perquè els xiquets i xiquetes gaudisquen de jugar a l’aire lliure als carrers i places de Dénia.
La directora general d’Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, ha sigut l’encarregada d’inaugurar la primera de les jornades de presentació de les missions de cada municipi i ha destacat “la importància de donar resposta als reptes de les ciutats des d’una visió d’innovació en la qual tots els sectors, administració, ciutadans, empreses i entorns educatius participen en la missió”.
L’acte ha comptat amb l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt; la regidora d’Educació i Polítiques Inclusives, Melania Ivars; la directora del dintre d’innovació Las Naves, Marta Chillarón, i dos membres del Consell de la Infància i l’Adolescència del municipi.
L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha participat amb un discurs sobre el compromís d’iniciar el camí de la missió al municipi, mentre que la regidora d’Educació i Polítiques Inclusives, Melania Ivars, ha indicat que: “en l’Ajuntament de Dénia estem convençudes de què la manera de treballar per un millor futur exigeix millorar la vida dels nostres xiquets, xiquetes i joves de la manera més integral possible. En la missió s’ha identificat l’oportunitat de treballar conjuntament la promoció d’hàbits saludables i la millora de l’espai públic i volem posar en relleu el fet d’estar al carrer amb amics i amigues, tan característic de la nostra identitat mediterrània”.
Posteriorment, el tècnic de participació ciutadana, Víctor Montiel, ha sigut l’encarregat d’exposar el desenvolupament de la missió, i la seua estructura de domini d’impacte sobre l’activitat d’oci i temps lliure, l’espai públic, la mobilitat i el medi ambient.
Per part seua, Marta Chillarón, directora de Las Naves, ha donat l’enhorabona al municipi de Dénia per ser el primer a definir la seua missió i per mirar a la infància i adolescència i involucrar als xiquets i xiquetes en la definició de la missió i ha explicat la importància que té el Programa Municipis Innovadors en la millora de la vida de les persones.
El Programa Municipis Innovadors està impulsat per la Direcció General d’Innovació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves.
Missions València 2030
El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres» i ha sigut seleccionada com a semifinalista en els iCapital Awards 2022, que reconeixen cada any a una ciutat europea com a Capital Europea de la Innovació.