Obri la tercera oficina municipal de l’energia a Torrefiel i pròximament se’n posarà en marxa una quarta itinerant
- L’alcalde, Joan Ribó, assenyala que estos equipaments es localitzen en “barris populars” perquè “la transició energètica no deixe ningú arrere”
- El servei es localitza al Mercat de Torrefiel, que s’uneix a les oficines del barri d’Aiora i el Parc de l’Oest, i pròximament una quarta ambulant recorrerà tots els barris i pobles
A les oficines de l’energia del barri d’Aiora i el Parc de l’Oest se suma la que hui ha començat a funcionar al Mercat de Torrefiel, i pròximament una quarta ambulant recorrerà tots els barris i pobles. Estos equipaments estan situats en “barris populars” amb l’objectiu “d’aconseguir que la transició energètica no deixe ningú arrere”, segons ha assenyalat l’alcalde, Joan Ribó, durant la visita a les noves instal·lacions. Ribó ha destacat que una de les tasques de les oficines de l’energia és atendre les llars en risc pobresa energètica.
“Volem una València sostenible, però també democràtica, inclusiva i justa”, ha remarcat l’alcalde de València, Joan Ribó, qui s’ha acostat al Mercat de Torrefiel junt amb la consellera d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Isaura Navarro; el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i altres autoritats. “No es tracta que la gent es compre un Tesla, sinó treballar perquè totes les persones puguen tindre abast a una energia que ha de ser un dret per a tothom, no només per als qui tinguen més diners”.
Ribó ha recordat que l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Benestar Social i la Fundació València Clima i Energia, ha signat un conveni per desenvolupar un projecte d’atenció a les famílies en risc de pobresa energètica. Mitjançant este acord la fundació donarà suport i farà un seguiment personalitzat de les llars derivats pels centres municipals de servicis socials, i des de les oficines de l’energia s’acompanyarà els usuaris i usuàries que ho sol·liciten en la realització de tràmits administratius com el canvi de tarifes o la petició del bo social.
La primera oficina de l’energia va arrancar fa ara dos anys al carrer de José María Haro; la segona, el passat desembre, al Parc de l’Oest, compartix el xalet que ocupa la Federació d’Associacions Veïnals, i esta tercera es troba dins del Mercat de Torrefiel, accessible “per als comerciants, per als clients que venen ací a fer la compra, per als moviments socials del barri, per a les comissions falleres o per a les escoles del barri”, tal com ha apuntat Joan Ribó. “No n’és casualitat l’emplaçament; podríem posar-les a la plaça de l’Ajuntament, al carrer de Colón o a la gran via del Marqués del Túria, però estan al Marítim, a l’Olivereta i a Rascanya”.
L’alcalde ha posat de relleu que el personal que treballa en estos espais oferix un servici públic i gratuït d’assessorament personalitzat, que inclou, entre altres qüestions, “canviar leds, aïllar millor portes i finestres, passar-se a una tarifa més assequible, saber quan és més barat posar la rentadora, plantejar-nos instal·lar plaques solars, informar-nos de les ajudes de qualsevol administració o de com demanar el bo social per a l’electricitat, o ajudar-nos a entendre les factures del gas o de la llum perquè les grans companyies elèctriques no ens prenguen el pèl”.
La transició energètica, ha destacat el màxim responsable de la ciutat, no té només a vore amb “el futur del planeta”, sinó també amb “les nostres butxaques”, i s’ha vist accelerada per la necessitat de fer front al canvi climàtic i la pujada dels preus de l’energia com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna. Per això, “estem transformant la ciutat per fer-la més habitable i més sostenible, i no distingim entre barris de primera i barris de segona”. En eixe sentit, l’alcalde ha relacionat diverses actuacions impulsades des del consistori al districte de Rascanya, com ara el projecte per convertir en espai per a vianants l’entorn del mercat de Torrefiel, les obres que s’encetaran “prompte” en la zona de l’ermita de Sant Jeroni dels Orriols, els treballs que “ja estan en marxa” al parc municipal del carrer de Santiago Rusiñol, el derrocament del conegut com a “mur de la vergonya”, o la plantació de 130 arbres als carrers del Pare Viñas, Sant Joan Bosco i Daroca.
Per la seua part, tant la consellera Isaura Navarro com el regidor Alejandro Ramon han expressat la importància que la ciutadania compte amb centres d’informació i assessorament per estalviar en la factura de la llum i lluitar contra el canvi climàtic. L’edil ha ressaltat que “les oficines de l’energia no amaguen fum, són espais al servici de les persones” en què s’acosta al veïnat i els establiments el programa municipal de comerços sostenibles, les ajudes per millorar l’aïllament de les cases, la col·locació de plaques fotovoltaiques o la interpretació de la factura de la llum o el gas.