València avança el seu Pla d’Acció Local en el marc de l’Estratègia Urbana 2030, que definix el model de ciutat per a la propera dècada
València és una de les primeres grans ciutats d’Espanya que completa l’elaboració d’una estratègia basada en l’Agenda Urbana 2030 i la Missió Climàtica. L’alcalde, Joan Ribó, ha presentat este matí el Pla d’Acció Local en el marc de l’Estratègia Urbana 2030, acompanyat pels vicealcaldes, Sandra Gómez i Sergi Campillo. Es tracta d’un document elaborat com a projecte pilot del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que servirà de referent per a altres ciutats. El text busca aconseguir el major consens i suport, atés que es tracta de l’eina que definirà la labor dels pròxims governs municipals.
“Presentem hui el Pla d’Acció Local de l’Estratègia Urbana València 2030, que establix el model de ciutat per a la propera dècada, un model de ciutat mediterrània per a fer de València una ciutat més sostenible, més saludable, més compartida, més pròspera i més creativa”, ha explicat l’alcalde. La proposta inclou un Marc Estratègic i un Pla d’Acció Local amb 12 línies estratègiques, 27 programes i 165 línies d’actuació que concreten els projectes a desenvolupar per a la consecució dels objectius fins al 2030; així com una bateria de 113 indicadors que establixen una base objectiva i mesurable de l’èxit de les actuacions, i un sistema de governança que proposa un model d’avaluació continuada “per a adaptar l’estratègia a un context que necessàriament va a ser canviant”.
“Es tracta de marcar el camí que ha de seguir València per a ser una ciutat saludable, sostenible, justa i pròspera d’acord amb el que proposen els ODS i l’Agenda Urbana i Integrant la Missió Climàtica València 2030”, ha afegit Ribó, qui ha destacat que el projecte s’ha elaborat des de la premissa de ser “un full de ruta compartit per a tots els actors de la ciutat en un horitzó més enllà dels cicles electorals. Aspirem a aconseguir el màxim suport i consens possible, ja que esta estratègia ha de servir per a qualsevol partit que governe la ciutat”, ha explicat l’alcalde, qui ha assenyalat que cada iniciativa o projecte que es desenvolupe, amb independència de l’administració o institució que ho promoga, haurà d’adequar-se a este marc de prioritats.
València es convertix així en una de les primeres grans ciutats d’Espanya que completa l’elaboració d’una estratègia basada en l’Agenda Urbana i la Missió Climàtica, que servirà de referent a altres ciutats
L’alcalde ha destacat que este caràcter global i consensuat “genera un marc integral per als grans projectes, i posa a València en una posició preferent per a la captació de fons europeus, ja que cada vegada es valora més que les ciutats disposen d’una estratègia integral i a llarg termini”. De fet, cal destacar l’Aliança per la Missió Climàtica, que compta amb més de 145 organitzacions ambaixadores, que representen més de 4.500 empreses i 14.500 professionals.
El treball realitzat s’ha basat en el diagnòstic estratègic que ha analitzar els reptes i les oportunitats de la ciutat, les aportacions rebudes en el Fòrum Urbà València 2030 (en el qual van participar 55 persones expertes, 17 periodistes i més de 1.500 assistents), i en les contribucions de les diferents Àrees de Govern i Servicis Municipals que han concretat les propostes en projectes específics. Així mateix, després de la seua aprovació este divendres per la Junta de Govern Local, l’estratègia passa per recaptar les aportacions dels Grups Municipals de l’oposició per a tractar de consensuar l’estratègia i presentar-la al Ple Municipal. “Ja ho vam aconseguir amb el Marc Estratègic, i ara seria desitjable mantindre-ho en la concreció de les actuacions en el Pla d’Acció Local”, ha recordat l’alcalde.
El Model Valencià
La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha subratllat també que el Pla d’Acció Local que es presenta hui “va més enllà dels partits polítics”, i ha manifestat la importància que compte amb el major suport possible, atés que la Corporació ja va donar suport quasi de manera unànime al Marc Estratègic, “que era un acord teòric; i este Pla d’Acció Local és la concreció d’eixe marc”.
Gómez ha destacat que el Pla “parla bàsicament del model valencià de ciutat”. Tal com ha argumentat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, “en estos moments, hi ha moltes ciutats que estan en certa manera obsessionades amb mirar-se en l’espill d’altres ciutats; i si és cert que totes les ciutats ensenyen i compten coses, és veritat també que València aspira a tindre el seu propi model, el Model València”. “Un model que ja és una realitat –ha afegit Gómez- perquè no volem ser Silicon Valley ni Sidney, ni una altra Amsterdam, sinó que volem ser València, amb un model propi i un dels primers de tot l’Estat”.
Traslladar les directrius internacionals a les polítiques locals
Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que, de fet, “des de 2015 ja estem aplicant moltíssimes polítiques i hem fet moltes inversions; però del que parlem hui és de crear un marc estratègic de ciutat a llarg termini, un marc fet d’una manera diferent: d’una manera participativa en la qual la societat civil s’ha implicat”.
Segons Sergi Campillo, este Pla d’Acció “el que fa en definitiva és alinear la ciutat amb l’European Green Deal, és a dir, amb el marc europeu de referència, i amb les directrius de Nacions Unides a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, i l’Agenda Urbana”, atés que, tal com ha matisat el vicealcalde i regidor, “tots eixos principis i línies internacionals després han de traslladar-se a l’àmbit local; i el que fem precisament en este marc estratègic és aplicar al nivell local, a les polítiques concretes, totes eixes grans directrius”. I, sobretot –ha conclòs- preparar la ciutat per al repte climàtic que ja tenim ací”.
Una Assemblea Ciutadana pel Clima integrada per persones a l’atzar
L’alcalde, Joan Ribó, ha explicat també que la posada en marxa del Pla d’Acció Local planteja, de manera paral·lela, un sistema de governança amb un fort lideratge transversal i la implicació de tots els servicis municipals, així com teixit social, econòmic i ciutadà. Este sistema s’assentarà sobre la labor del Consell Social de la Ciutat, com a màxim òrgan consultiu i de participació de la ciutat, que també és el principal òrgan assessor i consultiu de l’Estratègia Urbana València 2030. A més, ha afegit el primer edil, es preveu que cada dos anys s’elabore un Informe de Seguiment de l’Estratègia Urbana València 2030 i es rendirà comptes del seu desenvolupament. Així mateix, es preveu celebrar el Fòrum Urbà València 2030 amb caràcter biennal, com a continuació dels informes de seguiment amb l’objectiu de mantindre obert l’espai de debat públic i participació
“I tot això –ha destacat Joan Ribó- es complementarà amb la creació d’una Assemblea Ciutadana pel Clima, un òrgan que començarà a funcionar amb caràcter experimental, i que estarà formada per persones triades a l’atzar per a analitzar, deliberar i proposar accions i solucions orientades a la consecució de la Missió Climàtica”.
Per a tractar d’aconseguir el màxim consens, en la pròxima sessió de la Junta de Govern Local s’aprovarà la primera versió del Pla d’Acció Local, que es traslladarà tant als grups municipals de l’oposició, com al Consell Social de la Ciutat. A partir d’ací es recaptaran totes les aportacions al document, que serà portat al Ple Municipal per a la seua aprovació definitiva.
“En conclusió –ha finalitzat l’alcalde- l’Estratègia Urbana València 2030 dona forma al model de ciutat que volem amb una visió holística i transversal de la ciutat, des d’uns plantejaments plurals i oberts i incorporant la innovació orientada a missions com a eina fonamental davant les complexitats. Vulguem o no, vivim moments d’incertesa i dificultats globals. Ara més que mai, cal deixar de costat els plantejaments partidistes i arribar a grans acords que ens permeten projectar la nostra ciutat al futur. És l’única manera de dirigir amb certesa els grans reptes de l’Agenda 2030 i l’emergència climàtica”.
DESCARREGA SISTEMA DE GOVERNANÇA.