València destinarà 12 milions d’euros fins a 2026 en projectes de Compra Pública d’Innovació orientats a la Missió Climàtica València 2030

  • L’Ajuntament compleix així amb el seu compromís de destinar el 3% de les seues inversions i compres públiques a través de la Compra Pública d’Innovació
  • Reptes sobre mobilitat sostenible, model energètic renovable i just, urbanisme i hàbitat sostenible, economia valenciana circular i sostenible, renaturalització, resiliència i adaptació, governança intel·ligent, i educació i implicació social

L’Ajuntament de València i el centre d’innovació Las Naves han celebrat el 22 de juny de 2022 la “Jornada de presentació de les consultes al mercat dels 8 reptes orientats a la Missió Climàtica València 2030”, a la Universitat Politècnica de València (UPV), primera entitat a constituir-se com a ambaixadora de Missions València 2030, i amb l’impuls de la plataforma Innotransfer, xarxa d’innovació oberta multisectorial coordinada per la Xarxa de Parcs Científics Valencians i amb el suport de la Agència Valenciana de Innovació.

La jornada s’ha celebrat amb el motiu del llançament de 8 Consultes Preliminars al Mercat per a 8 reptes seleccionats per l’Ajuntament de València, relacionats amb el Catàleg de la Missió Climàtica València 2030: mobilitat sostenible, model energètic renovable i just, urbanisme i hàbitat sostenible, economia valenciana circular i sostenible, renaturalització, resiliència i adaptació, governança intel·ligent, i educació i implicació social. Tant els reptes com el catàleg estan alineats amb el Mapa de Demanda Primerenca València 2030, el qual es va presentar al maig de 2022, i on l’Ajuntament recollia els reptes de ciutat per a una dècada per a ser resolts mitjançant la Compra Pública d’Innovació (CPI).

Durant la jornada, l’Ajuntament de València ha anunciat que destinarà en els pròxims 4 anys 12 Milions d’euros a projectes de Compra Pública d’Innovació, que donen resposta als 8 reptes que es plantegen. Aquest compromís respon a l’acord que en el mandat actual es va acordar per Ple de l’Ajuntament de València, per a destinar el 3% de les seues inversions i compres públiques a través de la Compra Pública d’Innovació.

La jornada ha donat principi amb la benvinguda de Salvador Coll Arnau, vicerector d’Innovació i Transferència de la Universitat Politècnica de València (UPV), qui ha posat de manifest el compromís de la comunitat que representa la UPV amb la Missió Climàtica València 2030, els assoliments per a ser la primera universitat neutralitzada en carboni, i el lideratge de Innotransfer que exerceix la Ciutat Politècnica de la Innovació. Andrés García Reche, vicepresident Executiu de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI), va posar en valor la Compra Pública d’Innovació com a eina per a enfortir i generar noves capacitats en el teixit productiu de la Comunitat Valenciana, i la rellevància de l’Ajuntament de València des de la seua esfera local i pròxima a la ciutadania.

Per part seua, Carlos Galiana Llorens, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha indicat que aquestes consultes preliminars al mercat són una crida des de València a la creativitat i al talent provinent de l’ecosistema d’innovació. Ha indicat, que qualsevol lloc i origen, qualsevol disciplina, qualsevol activitat, qualsevol sector, qualsevol tecnologia o qualsevol font de coneixement, incloses les humanitats, està cridat a proposar innovació amb l’objectiu de millorar la vida de les persones i garantir una transició justa.

A més, ha insistit que la innovació és un viatge col·lectiu i no una destinació individual, i ha animat a l’ecosistema d’innovació a prestar el seu coneixement i capacitats per a afrontar les grans complexitats a les quals ens enfrontem com a societat.

També s’ha comptat amb la intervenció de José Vicente Ruano Vila, secretari de l’Àrea II de l’Ajuntament de València, que ha exposat l’Estratègia de CPI com a catalitzadora de la Missió Climàtica València 2030 i el compromís de l’Ajuntament amb diferents accions, entre les quals destaca la creació d’un Comité Estratègic de CPI, que estarà involucrat en aquest procés de Consultes al Mercat.

L’esdeveniment també ha comptat amb la participació de Innotransfer, la xarxa d’innovació oberta multisectorial de la Comunitat Valenciana que connecta al sector privat i a l’acadèmia, i dona suport a aquest procés de Compra Pública d’Innovació de l’Ajuntament de València amb la cerca de socis en la presentació de projectes a les CPMs a través de la seua plataforma www.innotransfer.org. Innotransfer compta amb 51 entitats adherides, que durant aquest any han identificat 35 reptes i presentat 67 solucions a través de 8 esdeveniments temàtics de referència. Fernando Conesa, cap del servei de Transferència i Innovació UPV, com a representant de Innotransfer ha presentat la iniciativa multisectorial d’innovació oberta valenciana.

Amb el llançament d’aquestes 8 Consultes Preliminars al Mercat, l’Ajuntament de València persegueix impulsar la col·laboració públic-privada social a través de l’eina de Compra Pública d’Innovació per a activar el coneixement i la innovació en el marc de l’Estratègia Urbana València 2030, amb un doble objectiu: situar a València a l’avantguarda de les ciutats europees compromeses amb la innovació orientades a les missions proposades per la Comissió Europea per a aquesta dècada, i aprendre i enfortir les capacitats públiques per a ser una ciutat innovadora de referència a Europa.