València elabora el primer Mapa de Demanda Primerenca per a impulsar la compra pública d’Innovació en la dècada vinent
- S’han establit 54 reptes per a afrontar les més de 300 necessitats públiques no cobertes
- El treball compartit al costat de tots els agents de la ciutat per a fer avançar la ciutat en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’Agenda Urbana i les Missions d’Innovació ha permés obrir nous espais de participació
L’Ajuntament de València, al costat del centre d’innovació Las Naves i diversos agents de la ciutat, han construït el primer Mapa de Demanda Primerenca, que analitza els reptes i necessitats públiques no cobertes i associades a Missions València 2030 de cara a impulsar la Compra Pública d’Innovació i ser capaces de resoldre aquests problemes.
Disponible en aquest enllaç, estableix 54 reptes que identifiquen 305 de les necessitats anteriorment esmentades, com per exemple la creació d’un Observatori de salut comunitària, la gestió eficient de l’aigua i recursos de l’Albufera, nous mecanismes d’accés a l’habitatge o l’aposta pel sector agroalimentari, sostenible i de proximitat.
La innovació ocupa un rol fonamental en l’estratègia de desenvolupament de la ciutat en el curt, mitjà i llarg termini. Aquest compromís suposa iniciar el recorregut per a aprofitar la pròpia capacitat dinamitzadora que posseeixen les Administracions Públiques mitjançant els seus processos de contractació per a ser tractores en aquest àmbit.
L’impuls a la compra pública d’innovació converteix a l’Ajuntament de València en un actor emprenedor de l’ecosistema d’innovació ja que orienta els seus recursos propis per a ajudar el mercat a desenvolupar productes i serveis innovadors que encara no existeixen i que permetran cobrir aqueixes necessitats públiques d’una forma més eficient.
El treball compartit al costat de tots els agents de la ciutat per a fer avançar la ciutat en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’Agenda Urbana i les Missions d’Innovació ha permés obrir nous espais de participació.
En aquest sentit, el Mapa de Demanda Primerenca València 2030, presentat al juliol de l’any 2021, és el resultat d’un procés d’intel·ligència col·lectiva desenvolupat al costat de més de 150 agents, amb set tallers de treball vinculats a la Sostenibilitat, la Cohesió Social, l’Urbanisme o l’Emprenedoria.
En ells van participar institucions valencianes públiques, privades, acadèmiques i civils, a les quals es van sumar unes altres d’àmbit nacional entre les quals es troben el Ministeri de Ciència i Innovació amb la Secretaria General de Foment de la Innovació, la Generalitat Valenciana amb l’Agència Valenciana d’Innovació, l’Ajuntament de Madrid, la Xunta de Galícia, l’Ajuntament de L’Alfàs del Pi, l’Ajuntament de Gavà, l’Ajuntament d’Ermua o l’Ajuntament d’Alfaro.
La Missió Climàtica València 2030 ha inspirat a l’Ajuntament de València i Las Naves per a prioritzar els reptes i les necessitats públiques no cobertes del citat Mapa que impacten en la neutralitat climàtica de la ciutat i la seua descarbonització. Per això, àmbits com la mobilitat sostenible, el model energètic renovable i just, l’urbanisme i hàbitat sostenible, la renaturalització i la biodiversitat, la resiliència i adaptació al canvi climàtic, la implicació social, la descarbonització de l’economia valenciana i la governança intel·ligent de tot el procés són els àmbits que seran objecte de les primeres licitacions de compra pública d’innovació a València a partir de 2022.