València serà el laboratori europeu per al desenvolupament de la intel·ligència artificial aplicada a millorar la vida de les persones

  • La Unió Europea aposta per València com a seu d’un dels tres grans súper nodes europeus d’intel·ligència artificial, IA, en el marc del projecte Citcom.ai, de la UE

 

“València serà el laboratori europeu d’experimentació i desenvolupament de la intel·ligència artificial amb l’objectiu de millorar la vida de les persones”. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat este divendres l’aposta estratègica de la Unió Europea per València, que serà la seu d’un dels tres grans súper nodes europeus d’intel·ligència artificial, IA, en el marc del projecte Citcom.ai de la UE.

Ribó ha mantingut hui una reunió de treball amb el rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, per a coordinar l’inici d’este projecte, que suposarà la instal·lació d’un centre d’experimentació i testeig d’intel·ligència artificial a la ciutat, TEF (Testing and Experimentation Facility).

Tal com ha subratllat Ribó, este projecte es vincula amb la consolidació de la Marina de València com a espai d’innovació, on està prevista també l’habilitació d’un Centre de Processament Electrònic de Dades, que ahir mateix va ser aprovada pel Ple Municipal.

L’alcalde ha destacat que el projecte situa a València “al capdavant i com a referència europea en el desenvolupament de projectes d’intel·ligència artificial, que serviran com a pol d’atracció de professionals i empreses”. La trobada ha comptat amb la participació del regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, i del regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana. El nou centre d’operacions serà un dels tres previstos en l’àmbit de la UE: el TEF sud, liderat per València, que inclou socis d’Alemanya, Polònia i Itàlia; el TEF nòrdic (liderat per Dinamarca), i el TEF central (liderat per Bèlgica).

Citcom.ai és un projecte del programa Digital Europe, amb un pressupost total de 40 milions de €, 1.710.502 per a l’Ajuntament de València i 1.053.308 € per a Las Naves (finançats al 50%), el major projecte que el Centre d’Innovació ha tingut fins al moment quant a pressupost.

L’objectiu d’aquest projecte és aprofitar els programes de la Unió Europea centrats en acostar la tecnologia digital a diferents aspectes estratègics per a la ciutat com, per exemple, la lluita contra el canvi climàtic, la digitalització i la intel·ligència artificial.

Amb la participació en aquest programa, l’Ajuntament de València i Las Naves, al costat dels socis locals Universitat Politècnica de València, Universitat de València, S2 Grup d’Innovació en processos organitzatius, HOP UBIQUITOUS SL i NUNSYS SL, desplegaran una infraestructura TEF (Testing and Experimentation Facility) centrada en solucions per a ciutats intel·ligents i climàticament neutres, que permetrà aplicar la intel·ligència artificial a diferents sectors: mobilitat i transport sostenible; eficiència energètica urbana (amb l’objectiu de la neutralitat climàtica); gestió de residus i solucions basades en la naturalesa; solucions col·laboratives per a la protecció del medi ambient; o servicis i aplicacions transversals (amb especial èmfasi en la implicació d’agents i la participació ciutadana).

Tant el rector Capilla com la vicerectora de la Universitat de València Isabel Vázquez han destacat, al final de la trobada, els avantatges de la col·laboració públic-privada. Capella ha felicitat l’Ajuntament “per apostar per este projecte que generarà grans reptes de futur, i que es planteja com a solució a qüestions de mobilitat o mediambientals, entre altres”; i la vicerectora Vázquez ha assegurat que esta iniciativa “posarà a la ciutat en el centre de les ciutats sostenibles, i a la ciutadania com a protagonista de les accions”.

Eines per a la democratització de les ciutats

La trobada de treball celebrat este divendres ha permés avançar en la instal·lació d’este centre d’experimentació i testeig sobre intel·ligència artificial a la ciutat, “un projecte molt important per a València pel qual este equip de govern ha apostat des del primer moment”, ha subratllat Ribó.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha assegurat que “València és pionera en innovació i en col·laboració públic-privada des de la filosofia de les Missions, amb l’objectiu últim de millorar la vida de les persones”. “Estem presentant un súper node europeu que està liderat per València i que compta amb un element fonamental que és també la participació de la ciutadania”. Per la seua banda, el regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, ha subratllat que esta aposta per València “és fruit del treball que s’ha fet en els últims anys, que l’ha consolidada com a referent de ciutat intel·ligent”. El projecte del node sud, que lidera la nostra ciutat, “permetrà desenvolupar una sèrie d’iniciatives que serviran com a atracció per a molts altres projectes, alineats amb La Marina com a important pol d’impuls a l’economia digital”, ha afirmat.

Tal com ha destacat l’alcalde, l’objectiu final és “aconseguir que la innovació i la tecnologia siguen eines per a democratitzar les nostres ciutats i fer-les més eficients i responsables”. Ribó ha explicat que el desenvolupament d’este centre és una qüestió de caràcter tècnic, “però la voluntat de dur-ho a terme és una qüestió política”. “I a València –ha assegurat- comptem amb la voluntat política i amb la col·laboració de les universitat, a més d’amb un sector tecnològic d’un primer nivell i amb voluntat de participar”, un gran punt de partida per a un projecte ambiciós que ens situarà com una de les ciutats líders en matèria de smart city i intel·ligència artificial”.

El projecte s’assenta sobre la col·laboració públic-privada i es durà a terme amb finançament mixt: tots els socis aporten recursos econòmics, i la Unió Europea finança el 50%. El pressupost global del projecte per als tres súper nodes europeus arriba als 40 milions d’euros. L’alcalde ha conclòs subratllat l’aposta del Consistori i de tota la ciutat “per un futur sostenible i eficient, en el qual la tecnologia ens ajude a tindre ciutats saludables”.